menu in

I. világháború aktuális programok

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum célja és feladata a több mint négy évig tartó első világháború századik évfordulójáról történő méltó és színvonalas, szakmailag korrekt és tárgyilagos megemlékezés.

A Hadtörténeti Múzeum, amely alapításától fogva az első világháborús emlékek legkiemelkedőbb gyűjtője volt, rendelkezik azzal a speciális szaktudással és rálátással, amely lehetővé teszi, hogy az első világháborús múzeumi megemlékezések kompetencia-központjaként működjön a 2014-2018 közötti időszakban.

A kompetencia-központ célja a magyar múzeumok számára megvalósítható, hatékony tudásbázis és közös adatforgalmazás kialakítása a világháborús tárgyi kulturális örökség megőrzésében, feldolgozásában, közkinccsé tételében; egy új kapcsolatrendszer kialakítása az érintett közgyűjtemények hálózatba szervezésével és ezáltal a magyar gyűjtemények újabb színű bemutatkozásának esélynövelésével.

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum több országos programmal is készül, melyről tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Az intézmény közösségi oldalán, illetve honlapunkon új sorozatot indítunk. Ez korabeli újsághírek, dokumentumok, fotók, térképek, fegyverek, egyenruhák, illetve sok más, a háborús Magyarország életéhez kapcsolódó műtárgy és történeti forrás bemutatásával kívánja tájékoztatni mindazokat, akiket érdekel a Nagy Háború kora.

Minden kedves érdeklődő számára kellemes böngészést kívánunk!

Magyarország Nagy Háborúja, 1914-1918

Állandó kiállítás

Nyitás 2016. május 21.

Magyarország Nagy Háborúja, 1914-1918 sorozat

Érdekességek, események a Nagy Háború időszakából

Négy év vérben és vasban

32 tablóból álló roll-up kiállítás

magyarezredek.hu

Az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság területéről

felállított alakulatok információs portálja!

Az I. világháborús hősi halott és a magyar katonai áldozatvállalás adattára

1914–1918 közötti magyar katonai áldozatvállalás adatainak feltárására, rendszerezésére és közzétételére irányuló munka