menu in

Lajta Monitor Múzeumhajó

A LAJTA monitor nem csupán egy öreg hajó a múltunkból. Testvérhajójával, a MAROS-sal együtt már születése pillanatában nagy nemzetközi érdeklődés fogadta, megépítésük ma is méltán kelt elismerést.

 Az Egyesült Államokban 1862-ben megszületett egy teljesen új elveken alapuló haditechnikai eszköz, a monitor típusú hadihajó, és mindössze tíz év múlva, 1872-ben Magyarországon elkészült és szolgálatba állt annak a Duna-medence sajátos vízjárásához és mederviszonyaihoz igazított változata!

 

A Lajta és a Maros monitorok voltak a világ első olyan folyami monitorai, amelyek ilyen kis merülés mellett ilyen erős     páncélozottsággal, nagy tűzerővel rendelkeztek, és amelyeken Coles féle lövegtorony volt.        

 Ez a hajópáros volt Európában az első  folyami monitora, az osztrák-magyar hadiflottában pedig az első tisztán fémből készült páncélos, kizárólag gőzgéppel mozgatott, vitorlázat és kötélzet nélküli hadihajó.

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre 1876. december 8-án esett át a tűzkeresztségen, amikor testvérhajójával együtt tűzpárbajt vívtak az akkor még török kézben lévő Belgrádi erőddel. A hajó több alkalommal került bevetésre a z első világháború időszakában. 1918-ban - 46 év hadi szolgálat után - azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több, mint 70 évig a folyami kavicskotrásban elevátorhajóként látták hasznát.

 

 

A Lajta Monitor Múzeumhajó  2016. október 12-november 12-ig látogatható Szentendrén!

Előre bejelentkezett osztályok/csoportok egy ingyenes történelemórán vehetnek részt, amelynek keretében a hajó vezetett látogatásán kívül a "Négy év vérben és vasban" I. világháborús kiállítást is megnézhetik a diákok. A 30 fős osztályok két csoportra bontva, mintegy 1.5 óra időtartamban tudnak részt venni a programon. A hajó nem fűtött, de fedett, a tablókiállítás azonban fűtött és mosdóhelységekkel ellátott épületben kerül bemutatásra.

 

Jelentkezéseket a 06-1/270-10-40 (munkanapokon 09:00-17:00 óra között) telefonszámon vagy a info@europahajo.hu mail címen várjuk!

Nyitva tartás:

Hétfő-péntek: 10.00-16.00

Előre bejelentkezett csoportok részére a program ingyenes!

 

Jegyárak:

Felnőtt: 900 Ft

Gyerek: 450 Ft

Családi jegy: 1600 Ft

A jegyek a helyszínen megvásárolhatóak!

 


Parancsnokság Hadtörténeti Intézet Hadtörténeti Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Irattár Parancsnokság Személyügyi Iroda Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Gazdasági és Pénzügyi Osztály Hadtörténeti Kutató Osztály Hadtörténeti Könyvtár Szerkesztőség Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai és Kiállítási Osztály Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Központi Irattár