menu in

Hunyadiak fegyverben

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Bánsághi Páncél közös, 2016. július 22-én megnyíló időszaki kiállítása a lemezvértek kialakulását és fejlődésüket mutatja be. Bánsághi Máté páncélkészítő iparművész hosszú évek óta működik együtt az Intézménnyel, így a nándorfehérvári diadal 560. évfordulója remek alkalmat kínált, hogy a múzeum szakértőinek segítségével elkészített munkáit a látogatók elé tárhassa.

A gótikus vértek megjelenése időben szinte teljesen egybeesett a Hunyadi család felemelkedésével. Hunyadi János kormányzó és Mátyás király a kor meghatározó (had)történelmi alakjaiként ismerték és viselhették a kor drága, remekműnek számító vértjeit. Aki megtekinti a kiállítást, megtudhatja, miben különböztek egymástól a milánói mesterek és a dél-német páncélverők munkái, milyen sisak is volt a „barbuta és a salade” vagy, hogy mit takar a „hundsgugel” elnevezés.

A páncélok mellett a középkori gyalogság fegyverzete is bemutatásra kerül. A különféle szálfegyverek és a páncélok korának végét jelentő tűzfegyverek főbb típusai is megjelennek a tárlatban.

Az elkészített korhű másolatok mellett a Hadtörténeti Múzeum gazdag Képzőművészeti Gyűjteményének ritkán látható festményei, nyomatai a Hunyadiak pályafutását és emlékezetét reprezentálva kalauzolják el a látogatót a középkori Magyar Királyság utolsó fénykorába. A tárlókban a múzeum gyűjteményeiből származó fegyverek, úgymint kardok, parasztkések, tűzcső és egyéb műtárgyak kerültek elhelyezésre. Ezek az olykor töredékes állapotban megmaradt tárgyak jelzik, hogy milyen nehéz feladat is lehet egy fegyver vizsgálata és korának meghatározása vagy pontos rekonstrukciója.

A kiállítás két központi eleme a nándorfehérvári ütközetet bemutató dioráma, valamint a „Fekete sereg” táborának enteriőrje, amelyek Hunyadi János legnagyobb katonai sikerének és Mátyás király hadszervező képességének állítanak emléket.

Parancsnokság Hadtörténeti Intézet Hadtörténeti Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Irattár Parancsnokság Személyügyi Iroda Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Gazdasági és Pénzügyi Osztály Hadtörténeti Kutató Osztály Hadtörténeti Könyvtár Szerkesztőség Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai és Kiállítási Osztály Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Központi Irattár