menu in

"Dobogósok mundérban" Éremszerző magyar katonák az újkori olimpiai játékokon

Kiállítás a magyar katonaolimpikonokról


A 2012-es londoni nyári olimpia alkalmából, illetve az 1912-es stockholmi nyári olimpiai játékok 100. évfordulóján, ahol először nyert olimpiai bajnoki címet magyar katonasportoló, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az idén időszaki kiállítással emlékezik az újkori olimpiai játékokon érmet szerzett magyar katonasportolókra.
A kiállításon két teremben kerülnek bemutatásra azok a magyar hivatásos, tartalékos, szerződéses és továbbszolgáló katonasportolók, akik 1908 és 2008 között dobogós helyen végeztek az újkori olimpiai játékokon. Az éremszerzők mellett bemutatjuk azokat a sportegyesületeket, amelyekben az elmúlt száz esztendőben a katonaolimpikonok felkészítése történt, illetve szemléltetjük a katonai kiképzés, a tisztképzés fontos szerepét az olimpiai sikerekben. A tárlaton szerepelni fognak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Sportmúzeum, a Heves Megyei Sportmúzeum, valamint más magán- és közgyűjtemények műtárgyai, de a kiállítás fényét az egykori érmesektől és leszármazottaiktól kölcsönzött relikviák is emelik.
A tárlaton a tárgyi és írásos emlékek mellett válogatott kép- és filmanyag eleveníti fel katonáink sportsikereit, amelyekkel hazánk nemzetközi elismertségéhez jelentősen hozzájárultak. Néhány név a kiállításon bemutatott katonasportolók közül: Piller-Jekelfalussy György, Tersztyánszky Ödön, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf és Pézsa Tibor vívók, Takács Károly sportlövő, Puskás Ferenc és labdarúgótársai az Aranycsapatból, Varga János birkózó, Borkai Zsolt tornász, Martinek János öttusázó, Gyulai Zsolt kajakozó, és számos más nagynevű sportoló, akiknek életét más-más módon határozta meg a magyar fegyveres erőkhöz való kötődés. A sort Kővágó Zoltán, a 2004-es athéni olimpiai ezüstérmes diszkoszvetője zárja, aki a Magyar Honvédség századosaként az idei londoni ötkarikás játékokon is éremeséllyel indul.


Parancsnokság Hadtörténeti Intézet Hadtörténeti Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Irattár Parancsnokság Személyügyi Iroda Jogi és Igazgatási Osztály Törzsosztály Gazdasági és Pénzügyi Osztály Hadtörténeti Kutató Osztály Hadtörténeti Könyvtár Szerkesztőség Tárgyi Gyűjteményi Osztály Dokumentációs Osztály Múzeumpedagógiai és Kiállítási Osztály Bécsi Kirendeltség Hadtörténelmi Levéltár Hadtörténeti Térképtár Központi Irattár