menu in

Műtárgyak a középpontban

Hadiékszerek az első világháború éveiből

 

Az első világháború kitörésére már nagy erőkkel dolgozott az állami propagandagépezet. Tulajdonképpen egy új iparág fejlődött ki állami felügyelet alatt. Az emléktárgyak – köztük az ékszerek is – a jótékonykodás mellett a propaganda szolgálatába álltak, tulajdonosuk és viselőjük velük fejezte ki hovatartozását és véleményét. Számtalan hazafias gyűrű és egyéb ékszerféle készült a háború évei alatt különféle motívumokkal, a szövetségesek színeivel és szimbólumaival, uralkodóik portréival. A jelvény- és emléktárgygyártók gyorsan reagáltak az eseményekre, így a tárgyakon szinte végig lehet követni a háborús évek főbb történéseit.

A gyűrű- és ékszerkészítés azonban nemcsak a hátországban folyt. A harcok szünetében az elhasznált harcászati eszközökből az ügyesebb kezű katonák dísztárgyakat készítettek.: A gyűrűkbe és karperecekbe évszámot, monogramot, esetleg rövid szöveget véstek: „Emlék”; „Emlék a háborúból”. Az elkészített (vagy készíttetett) gyűrűket vagy maguk a katonák vitték haza szeretteiknek, postai úton vagy szabadságra távozó bajtársaikkal küldték haza.

Felhasználták az úgynevezett vashonvédekhez használt szögek formáját is a hazafias ékszerek készítésekor. Kendő- vagy nyakkendőtűként, illetve nagyobb méretben női kalaptűként árusították a vasból, ezüstből vagy aranyozott ezüstből készített szögformájú ékszereket.

2018.08.27.