menu in

Karácsony a középpontban

A karácsony hagyományosan, így a 20. század első felében is bensőséges, családi körben megült egyházi ünnep volt, amelyben elsődleges szerepet kapott a lelki elmélyülés, az istentiszteleteken való részvétel – egymás megajándékozása kevésbé volt lényeges. Az első és a második világháború alatt a legnehezebb időszaknak számított, hiszen a fronton harcolók körében ekkor felerősödött a hazavágyódás, amit a hadvezetés és a jótékony szervezetek hiába próbáltak apró ajándékokkal, jobb ételekkel, a hazaüzenés lehetőségével ellensúlyozni.

A hátországban élő családtagok a karácsony közeledtével még inkább hiányolták a harctéren helytálló apát, fiút, fivért, s bár maguk is egyre gyakrabban küzdöttek a súlyosbodó ellátási nehézségekkel, „egy kis hazait” tartalmazó csomagok küldésével igyekeztek gondoskodni szeretteikről.  A hátországból egyen-csomagok is érkeztek az alakulatokhoz: a fronton harcoló „katonák karácsonyára” mindenki jó szívvel adakozott, a jótékonysági szervezetek pedig a pénzadományokból dohányt, csokoládét, teát, gyufát, levélpapírt és más hasznos apróságokat juttattak el a katonáknak.

A hadsegélyező és karitatív szervezetek a hátországiakra is gondoltak: édesség-, sütemény-, ételadományokat, élvezeti cikkeket osztottak a szükséget szenvedőknek; ruhát, játékot juttattak a rászoruló gyerekeknek, közös karácsonyfákat állítottak a katonák hozzátartozóinak, az egészségügyi intézményben ápoltaknak. – A legnagyobb ajándék persze az ünnepnapokra szabadságot kapott családtag hazalátogatása volt, ez azonban csak keveseknek adatott meg, a legtöbben katonatársaik és tisztjeik körében töltötték a karácsonyt, gyakran végigharcolva az ünnepeket. A kevésbé szerencsések sokszor maguk díszítette levelezőlapon üzentek haza szeretteiknek, reménykedve a későbbi évek közös ünneplésében, a béke eljövetelében.

A társadalom együttérzése, az ajándékok, üdvözlőlapok érkezése ellenére is legkeserűbben és legkilátástalanabbul az özvegyek, árvák, a kórházakban fekvő sebesültek, a hadirokkantak, illetve a távol idegenbe hurcolt hadifoglyok élték meg a karácsonyt.

A Hadtörténeti Múzeum aulájában található „Műtárgyak a középpontban” vitrin december elsejétől a karácsonyra fókuszál. Az ünnepekhez kapcsolódó különleges, hadtörténeti vonatkozású tárgyakat az év végéig tekinthetik meg a látogatók.

2017.11.30.