menu in

Honvédelem Napja - Budavár, 2018. május 21.

Május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. A magyar történelem ezen kiemelkedő eseményére emlékezik meg 2018. május 21-én a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség a társszervezői segítségével.

 

16.00 órakor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt található Kapisztrán téren kezdődik a Budavár bevétele – utcai csatajelenet, amely a honvéd csapatok várba történő betörése utáni utcai csatajeleneteket mutatja be. A hagyományőrzők bemutatóján az Esztrád Színház rendezésében korhű jeleneteket tekinthetnek meg az érdeklődök: a környező utcákból betörő honvédek sortüzekkel, szuronyharccal rohamozzák meg a védőket, Hentzi vezérőrnagy lelövése, a magyar zászló kitűzése, a császári gyalogság megadásra kényszerítése lesznek a csatabemutató fő elemei. A tüzérség működése, a nagyszámú robbanásimitáció, puska sortüzek, a szuronyok, kardok összecsattanása igazi csataélményt biztosít gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

A rendezvény szervezői: Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (főszervező), Esztrád Színház, Magyar Nemzeti Levéltár, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

 

2018.05.15.